MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

lördag 21 mars 2009

Lite vinsnack / Only in Swedish

Nu har vi påbörjat jobbet inför höstens vinmässa. I torsdags hade vår grupp den första träffen, och nu ska vi prova oss fram till vad vi ska presentera i vår monter den 7 november. Långt dit, men det är mycket som ska hinnas med innan dess. Vi ska välja ut ca 20 viner gjorda av druvorna Pinot Noir, Aglianico, Verdicchio och Pinot Blanc. Det ska vara representativa, intressanta, kul och spännande viner i en lagom mix, och vi började med att prova sex stycken Pinot Blanc viner. Den druvan har väl tyvärr något av tråkstämpel över sej, ingen förväntar sej något särskilt spännande eller upphetsande men faktum är att det finns riktigt trevliga sådana också.

Fast allra först fick vi ett igångsättningsglas innehållande Charles Kellner Rosé (nr 97649, 100:-)Sommar i koncentrat, vi kunde riktigt höra bin som surrade och fåglar som kvittrade i solgasset på balkongen eller i bersån. Kan varmt rekommenderas om man vill ha något friskt, fräscht, somrigt jordgubbstonat att starta sommarfesten med eller helt enkelt att bara sitta och njuta av en härlig sommarkväll.

Av de vi provade var det fyra som föll inom ramarna för det förväntade men ett par stycken var riktigt mumsiga, klart överraskande. Det var först och främst Thüngersheimer Johannisberg (nr 5969, 93:-) från Franken i Tyskland. Den var fruktig, lite blommig, klart vegetativ i doften och smaken var lång, harmonisk och fruktig med en bra syra och en mild beska. En verklig överraskning, och det skulle förvåna mej storligen om vi inte i slutänden kommer att ha med den på mässan – ja, under förutsättning förståss att den finns kvar på Systemet i halva september, när beställningen ska läggas. Det är ju tyvärr inte helt självklart.

En annan riktigt trevlig historia var Willm (nr 83541, 125:-) från Alsace i Frankrike. Lite ung fortfarande, och doften kom och gick och kom igen, allteftersom tiden gick. I smaken fanns en mycket trevlig fruktsötma, balanserad med bra syra och en viss beska, inte så väldigt lång men trevlig så länge den varade.

Apropå trevliga viner, så var vi i Åmål förra lördagen på en regionprovning. Som provning betraktat lämnade den tyvärr en hel del övrigt att önska, men vi hade en trevlig dag i trevligt sällskap, och några av vinerna var definitivt värda att förnya bekantskapen med. Och allra trevligast var Prado Rey (nr 2391, 120:-) från Ribera del Duero i Spanien, gjord på druvan Tempranillo – eller Tinto Fino som den kallas där. Det är en crianza, vilket betyder att den lagrats på ekfat ca 1 år innan försäljningen. Eftersom den inte legat längre och troligtvis på fransk och inte amerikansk ek, så var vaniljsötman inte påträngande. Ibland har jag lite svårt för vissa av de spanska vinerna, i synnerhet de traditionella från Rioja, för eken och vaniljsötman har en tendens att slå ihjäl druvsmaken, men denna var frisk och fräsch, tydlig smak av druvan och med bara en liten välbalanserad ekton i bakgrunden. Den kommer vi definitivt att införskaffa, det spanska beståndet i vårt vinlager är sorgligt litet så det skulle sitta fint med ett litet tillskott där.

1 kommentar:

Emmas dagar sa...

Tack så mycket :-)

Det är så roligt att se när fler stickar samma saker. Med olika garner och färger och kanske lite olika varianter så blir det många fina (te.x) Amelior. Jag ska hålla utkik efter din, om det blir någon ;-)