MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

söndag 2 maj 2010

Lite vinsnack / Only in Swedish

Häromdagen träffades vår vinmässogrupp för att prova 6 st torra sherry. Men det är förunderligt vad dessa gudadrycker är missförstådda! Man blir rent ledsen i ögat när man hör hur otroligt många det finns som ställer sej helt oförstående till dem. Det finns till och med gamla garvade Munskänkar som inte förstår storheten i en luftlätt Manzanilla eller en nötigt stram Amontillado! Varför, o varför denna skriande okunnighet och brist på god smak? Kära vänner – ingen nämnd och ingen glömd - hädanefter kommer det enbart att serveras sherry i vårt hem, för att vissa ska få möjlighet att lära sig uppskatta dessa fantastiska viner!

Men åter till provningen. Sex stycken viner provade vi, tre Manzanilla och tre Amontillado. De flesta håller en väldigt låg prisprofil, här rörde det sig mellan 89:- och 133:- för fem av dem men vi hade dessutom hittat en dyring för 445:- Det var la Bota de Amontillado (nr 95712), ett helt underbart läckert vin med knäck, nötter och svamp i doften och en underbart stor och lång smak där knäcken gick igen och dessutom hade en hel del läder. Inget snack om saken, det var kvällens höjdare. Men det var förunderligt liten skillnad mellan denna dyra och gamla hederliga Vintry’s Amontillado Superior (nr 8277) för 89:-. Visst, den hade inte fullt ut samma storslagna doft, och även smaken var något blekare, men inte något som motiverade den enorma prisskillnaden. Nej, det får även i fortsättningen bli Vintry’s hemma hos oss.

Bland Manzanillorna var det däremot ingen tvekan, Manzanilla (nr 8283) för 89:- tyckte jag var helt klart lysande, väl värd den ringa pengen, läcker att sitta och smutta på och säkert helt underbar till mat. Sherry passar faktiskt till väldigt mycket, det är inte för inte som det är drycken tillsammans med tapas, som ju kan innehålla i princip vad som helst. Och tänk er ett vanligt hederligt svenskt smörgåsbord, men en uppsättning inlagda sillar av olika slag. Vad dricker man till det? Jo, just det, en torr sherry!

Inga kommentarer: