MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

onsdag 9 september 2009

Lite vintips / Only in Swedish

Nu börjar det rassla runt i vinhyllorna igen efter lite stiltje under sommaren. I måndags hade vi höstens första nyhetsprovning i Munskänkarna, och där fanns mycket mumsigt att prova på, vitt och rött, billigt och dyrt om vartannat. Det bjöds på en fantastisk uppsättning faktiskt, men även om alla var i allra högsta drag njutbara var det några som stack ut alldeles extra och som jag gärna vill tipsa om.

Först ut, min absoluta favorit, var en Grüner Veltliner från Österrike. Denna Österrikes alldeles egna druva, som de med all rätt är så stolta över, brukar normalt vara ganska vresig och taggig som ung, men icke denna gången. Trots att det är en 2008:a har den redan en riktigt stor doft av tuttifrutti citrus som även går igen i smaken. Dessutom finns där en liten beska i slutet som inte gör saken sämre. Visst har den också syra i rejäl dos, men den är inte vass på något sätt, endast så pass att snålvattnet riner till. Föreställer mej att det är ett kanonvin till mat. Och som grädde på moset, priset är bara 69:-. Detta kalasvin heter Steinschaden Grüner Veltliner och har nr 94018. Skynda fynda!

En röd portugis av snällare slag fanns också med. Snäll men inte mesig. Det var Ikon Touriga Nacional Merlot (nr 99074), och där är det Merloten som mjukade upp den vanligtvis så tuffa Tourigan. Mycket mörka bär, åt morellhållet i doften och en stor, lång smak av lite fat, söta mörka bär, lakrits och en gnutta smör. Rejält med tanniner, men mjuka och goa, inte elakt på något sätt. Även detta vin ligger i budgetklassen, 90:- tyckte jag var helt ok.

Obetydligt dyrare, 95:-, var Broquel Cabernet Franc (nr 94008) från Argentina. Ett friskt, fräscht vin med stor doft och smak av det typiskt vegetativa slaget med betoning på paprika och bär. Kanongott, faktiskt.

Vill man kosta på sej något lite extra, och då isynnerhet om man är beväpnad med tålamod, så har det nu också släppts ett vin från södra Rhône och byn Gigondas som heter Tradition Le Grand Montimirail 2007 (nr 99367, 199:-) Egentligen och enligt alla regler alldeles för ung för att drickas redan nu, men ärligt talat slank smakprovet ner utan några som helst svårigheter. Riktigt mumsig redan nu, och kommer säkert att bli helt fantastiskt om inte alltför många år. En stor doft av mörka, söta bär och lite kola och en stor fruktig smak av likaledes söta, mörka bär och en hel hoper mjuka men mycket tydliga tanniner. Lite kantig, men som sagt helt drickbar.

2 kommentarer:

Garntrollet sa...

Det låter som poesi, när du skriver om vinerna :-)

För mig smakar röttjut just rödtjut :-) Fast nu för tiden kan jag inte dricka rödvin för då somnar jag (måste vara något med åldern). Så det blir mest rosé med läsk! (Jag vet, jag borde skämmas :-)

Emmas dagar sa...

Tack för sjal/dotterkomplimang :-)

Vad bra med lite vintips! Finns det något nytt gott ekologiskt mån´tro?
Vi kör bara Cape Original KRAV-märkt. Det gillar vi! :-)

Vad fin din Owl-tröja är!