MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

söndag 6 april 2008

Vintävling, busstickning och hålförvirring

Igår var det mycket! Upp i ottan för att stiga på för ändamålet inhyrd buss som skulle ta ett gäng Munskänkar från Trollhättan till Grundsund för regional vintävling och andra trevligheter. En och en halv timme skulle resan ta, så naturligtvis följde en stickning med. Det blev tröjan till Alex som fick ut och lufta sej lite, och passade på att växa till sej en god bit. Har kommit nästan halvvägs på luvan, sen är det "bara" ärmarna kvar.Väl i Grundsund fick vi först en snålblåsig och iskall rundvandring i omgivningarna. Den promenaden kunde vi väl i och för sig klarat oss utan, blev tämligen urblåsta på kuppen. Men efter en stärkande lunch var tävlingsinstinkterna taggade, och vi satte igång med gå gott mod. Klurigt var det, det märks att jag inte varit så flitig i mitt läsande det sista året! Konstig, hur kan det komma sej? Är det månne stickningen som tagit befäl över ledig tid? Men en del satt kvar, och teorin klarade vi galant, men det praktiska ... :-( Det gick åt tjotaheiti, men gott var det! "Vi" var ett renodlat damlag, tre stycken inte alltför allvarsamma damer som enbart var med för vårt höga nöjes skull. Från vår sektion var det ytterligare ett lag, en dam och två herrar, och de tog det nog inte heller så blodigt, men lyckades betydligt bättre än oss. De kom faktiskt på andra plats, mycket hedrande. Mina tjejkompisar och jag kom en bit längre ner på listan ... och så talar vi inte mer om det! Men väldigt kul och trevligt hade vi, och ser fram emot nästa års tävling. En helt lysande form av aktivitet, att sitta och klura och mer eller mindre vildsint spekulera över knepiga frågor och därefter grunna och grubbla över druvor, land och distrikt för ett antal goda viner.


Väl hemma igen återupptog jag bekantskapen med en sommartopp jag börjat på för ganska länge sen till Helene. Den har legat i träda ett slag, eftersom den blev helstollig. Fick fel på hålen. Det här med hål i spetsmönster är och förblir ett mysterium för mej. "Omslag" / "yarn over" står det i mönstren, oavsett om det gäller sjalar, sockar, tröjor eller vad det än handlar om, men det finns ju två helt olika omslagstyper, det har jag i alla fall lärt mej när jag stickade sockarna med falska flätor. Från tidernas begynnelse har jag vid uppmaning att göra omslag snott garnet runt stickan, men det var ju helfel när det gällde falska flätor. Då skulle garnet bara läggas om stickan. Och eftersom jag tyckte det gav så lysande resultat så har jag glatt fortsatt med den varianten. Men när det gällde denna Drawstring Chemise så blev det rent katastrofalt! Den blev enorm, minst dubbelt så stor som det var tänkt. Då blev jag så trött på den så den åkte undan i ett hörn, fram tills i går. Då äntligen kände jag mej mogen att ta itu med den och började om från början med snoddvarianten av hålgörare. Nu kan det nog bli bra!


Omslag med garnet enbart lagt över stickan:


Omslag med garnet snott runt stickan.

Men hur i hela världen ska man kunna veta vad mönsterskrivaren menar? Ok, visst jag vet, man gör en provlapp så ser man hur det artar sej. Men det skulle vara väldigt kul att veta från början vilken av varianterna som avses. Är det bara jag som har problem med det här? Finns det något klurigt sätt att förutse vilket som avses?Men den nylärda storhålsvarianten har jag i alla fall använt på Mystic Light-sjalen. Troligtvis inte helt korrekt, de är STORA, men där gör det nog inte så mycket. Får väl ta det lite lugnt med blockningen. Ja, den sjalen blir inte liten, har nu gjort 2/5 av den och redan nu är den 120 cm långa stickan för liten för att kunna spänna ut den på. Men som sagt, diskret blockning och den kan säkert bli varm och go under sommarkvällarna.

7 kommentarer:

Smycka sa...

Tröjan är jättefin och sjalen likaså. Har också haft problem med omslag eller yarn over. Ibland skall det vara som du säger virat runt stickan, men då skulle den lyftas över två maskor varvet efter. (Längesen var det). Jag gjorde två koftor, en på fel sätt och en på rätt sätt och de skilde sig markant. Provlappar har jag aldrig gjort. *hm* Kanske borde jag göra det.

Roligt med tävling i druvor! Lite annorlunda! Kanske ni klarar er bättre nästa år! *ler*

Ulrica =o)

Ulricha sa...

Jag gör alla min omslag på samma sätt: fiskar med högra stickan upp garnet bakifrån. Om jag gör tvärtom (med högra stickan framifrån och bakåt) kallar jag det vridna omslag ochdå blir hålen pyttesmå :-)

De vrida omslagen gör att omslaget har samma riktning som räta maskor (och naturligtvis ett av mina "vanliga" omslag ligger maskan felvänd).

Supersnygg tröja. Fint med olika garner (enfärgat och flerfärgat).

Ha det bra.

Eva i Halmstad sa...

De finns en djungel av omslag märker jag.
Gillar färgen på din Mystic Ligh.
Må så gott på dej.
Eva.

Sussry sa...

Wow, sjalen är så vacker, gillar verkligen färgen. Vad är det för garn?
Ja inte är det lätt att förstå vad som menas i mönster alla gånger.
Sköt om dig!

Marianne sa...

Din sjal blir jättefin. Blir sugen på att börja på den (har anmält mig) men jag vet inte om jag mäktar med en så stor sjal.

Jag har i alla år gjort omslag genom att lägga tråden över stickan framifrån och bak. Men jag har också upptäkt att man kan få göra på andra sätt ibland...

Nina BF sa...

Så fin tröjan med ficka på magen blir!

Boel sa...

Ja det där med hål är inte lätt det håller jag helt med dig om. Jag har som bekant alltid gjort det Ulricha kallar vridna omslag och undrat varför mina hål blir så små jämfört med andras. Nu kan göra stora hål också och är fånigt lycklig över det.

Tänk om jag var lite duktigare på det där med vin, jag som knappt vågar mig in på systemet utan skickar maken som inte dricker men ändå har god smak.

Kram
Boel