MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

söndag 7 september 2008

Vinsnack / Only in Swedish

Måste bara nämna som hastigast - ja, så hastigt det nu kan bli när jag kommer igång! - om Munskänkarnas månadsprovning i fredags. Det var den första efter sommaren och temat var Österrike. Det är märkligt egentligen, så okänt Österrike är som vinnation, dom som har såna fantastiska viner. Fast en förutsättning är då förstås att man tycker det är fantastiskt med goda vita viner. Det är den delen som är deras styrka, även om det görs en hel del röda också.

1985 drabbades Österrike av SKANDALEN. Den skakade vinvärlden i dess grundvalar och ingen köpte viner därifrån längre. Orskaken till denna bautaskandal var att det uppdagades att fem vinproducenter detta icke särksilt lysande år hade "förstärkt" sina viner med nån sorts glykol. Hu, bara ordet, det skrek ju gift! Men det var någon sorts sötningsgrej, helt ofarligt, inte minsta giftigt men icke förty lagvidrigt och strängt förbjudet. Tillsatser av detta slag fick inte förekomma, hur ogiftigt det än var. Och det var naturligtvis inte bara de fem bovarna som straffades, världen straffade samtliga österrikiska vinproducenter, det fick inte sålt en droppe utomlands på många år.

Men nu med facit i handen är alla dessa tidigare hårt drabbade vinbönder rörande ense om att det var ett lyckokast och inget annat. Idag har Österrike en av världens absolut hårdaste och mest kontrollerade vinlagstiftning och världen har åter tagit dem till sitt hjärta. Tyvärr är odlingsarealen inte särskilt stor och productionen motsvarar på intet sätt efterfrågan, men de man får tag på är suveränt friska och fräscha, med en alldeles egen österrikisk stil. Lätta och kraftfulla på samma gång. Men precis som i Tyskland behöver de ligga till sej ett år eller två efter inköp för att komma helt till sin rätt.

Österrike har dessutom månat om sina egna inhemska druvor och kör inte enbart med de stora internationella druvorna, även om de förekommer här också.

Deras Grüner Veltliner odlas knappt annanstans i världen och ger ett fantastiskt syrarikt vin som är helt underbart till vilken fiskrätt som helst och i synnerhet om det finns ett litet stänk citron iblandat.

De gör även en hel del Rieslingviner, Tysklands druva framför andra, men det är väl förståerligt med tanke på grannskapet. Lite kraftfullare blir de i Österrike och har inte lika lätt att få petroleum i doft och smak när de får några år på nacken. Synd tycker jag, men de är hur trevliga som helst trots det.

På den röda sidan har de sin Blaufränkisch, som bara odlas där och i Ungern (under namnet Kekfrankos). De vinerna blir mjuka, fruktiga och lagras ofta på ekfat och får då också en ton av kaffe och choklad.

En annan röd österrikisk urinvånare är Zweigelt som inte odlas någon annanstans. Ger lite lättare viner än Blaufränkisch men är inte mindre trevlig för det. Mjuk och bärig och lättdrucken.

Nyfikna på att prova? Vaför inte Gobelsburger Grüner Veltliner(nr2775)för facila 88:-. Eller kanske Goblesburger Riesling (nr 4376) för 91:-?

Eller nåt rött kanske, trots allt? Weninger Blaufränkisch Hochäcker (nr 98133), 117:- kan vara värt ett försök.

Fast först och sist och mest så görs det otroligt fantastiska söta viner i Österrike. En dessert utan ett litet glas sött vin är väl slöseri med möda? Och då sitter en liten flaska Beerenauslese (=sent skördade så de blivit riktigt ordentligt mogna med massor av socker i musten) eller en Trockenbeerenauslese (ännu senare skördat så druvorna hunnit torka till på grenarna) som en smäck. Ärligt talat behöver man ingen dessert då, det räcker att bara sitta och sippa på vinet!

Lenz Moser Trockenbeerenauslese (nr 12929) 133:- för en liten flaska (räcker gott och väl till sex personer) är en dröm!

Glöm inte bort Österrike nästa gång ni vill ha något friskt, fräscht, gott, lätt och inte minst matvänligt vin!

2 kommentarer:

Sussry sa...

Tack för den gulliga kommentaren hos mig.
Ja när du har så rätt. De "utflyttade" kommer hem när de är hungriga.
Kram!

Ulricha sa...

Oj, vad du kan!

Jag har noll i "vinetikett eller vett" och dricker gärna tunga röda viner till skaldjur och tar ett glas sött vitt vin till ostar. det beror lite på vad jag känner för.

Ha en trevlig helg.