MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

onsdag 3 september 2008

Vintips

Ikväll har det varit säsongens första nyhetsprovning i Munskänkarna Trollhättan. Det har förekommit tidigare lite sporadiskt, men nu ska det förhoppningsvis bli varje månad, ett par dar efter släppet på Systemet.

Kameran fick jag naturligtvis inte med mej, men en trevlig mingelprovning var det som uppskattades av alla närvarande. 5 vita viner och 10 röda fick vi tillfälle att prova, och det var ömsom vin och ömsom vatten så att säga, allt efter tycke och smak. Ett som jag tyckte var platt, tråkigt och beskt fick en annan att gå i taket av lycka. Så det kan bli!

Men det vin som blev kvällens gemensamma vinnare alla kategorier, var nr 97601 Valpolicella Superiore Ripasso 2004, 119:-. Stor fruktig, bärig, kryddig doft och en lika stor, lång smak av mörka bär, lite russin, örter och en liten antydan till ek.

Valpolicella är en del av Venetien i Italien - norr om Toscana och väster om Venedig, lite förenklat.

Superiore står det ofta när vinet har högre alkoholhalt än vad som är vanligt, i detta fall 14,5%. Onödigt mycket, men i det här fallet stör det faktiskt inte.

Ripasso betyder att vinet jäst en andra gång tillsammans med skalresterna från ett Amaronevin - som i sin tur görs av torkade druvor och därmed har större koncentration.

Ett enda fel finns med det här vinet: det är ytterst begränsad tillgång av det på systemet, endast 4 000 flaskor totalt. Ska skaffa några flaskor omgående, detta vill jag inte missa! Det kan säkert ligga till sej ett gott slag med tanke på den höga syran, så vi måste inte sätta i oss dem på stört, även om det är frestande :-)!

Inga kommentarer: