MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

torsdag 7 maj 2009

Lite vinsnack / Only in Swedish

I kväll har vi haft nyhetsprovning i Munskänkarna Trollhättan. Tyvärr en ganska glest besökt tillställning, men vi som var där hade väldigt trevligt och fick tillfälle att prova åtskilliga både goda, intressanta, mindre goda och mindre intressanta viner ur Systembolagets nyutsläpp för maj månad.

Av de vita jag provade föll jag pladask för Royal Tokaji Furmint dry (nr 95127, 99). Inte hade det något med de söta Tokajervinerna att göra, trots att den var gjord på samma druva, Furmint, men det ena goda behöver ju inte utesluta det andra. Detta var ett helt torrt vin med frisk citrusdoft och bra syra, mycket torkad frukt och viss smörighet i smaken som dessutom var tämligen lång och definitivt harmonisk. Syran, frukten och smöret gick perfekt ihop, och jag tror det skulle vara kanonbra till en rätt med fisk eller lätt, ljust kött med en skvätt Creame Fraiche i och kanske lite smörstekt svamp till. Dessutom gör det inte ont att, efter maten, sitta med resten ur flaska och meditera eller diskutera livets stora frågor.

Bland de röda vi provade, var Cistus Reserva (nr 95113, 119:-) från Portugal en synnerligen angenäm bekantskap. Hög tannin hade den men inte på något sätt otrevlig, frisk bärig doft och smak och en hel del choklad. Lite eldig men inte så det gjorde vinet otillgängligt på något sätt. Säkert jättetrevligt till vilken smakrik kötträtt som helst. Ja, köttet i sej smakar ju inte så mycket i ärlighetens namn, det är ju tillbehören som räknas. Kanske en sås med en del sötma från lök och paprika, och varför inte ugnsstekta rotsaker till?

Ett litet steg upp på prisskalan hamnade Château Montus (nr 95084, 169:-) från Madiran i Frankrike, gjord på druvan Tannat. Normalt sett behöver dessa viner ligga till sej åtskilliga år för att blir tillräckligt mjuka för att kunna avnjutas, men någonting har hänt de senaste åren – kanske på grund av konkurrensen från Uruguay? Av någon för mej outgrundlig anledning har de blivit mer och mer tillgängliga efter bara några få år. Denna var från 2006, rena ungdomen alltså, men så trevligt! Mycket mörka bär och lite fatton i doften, och en mycket lång, ren, fräsch smak med choklad och mörka bär. Visst var det både en tannin och två, men de var på intet sätt otrevliga, gav bara förväntad karaktär åt vinet.

Så till slut utav med, kvällens INTRESSANTA vin! Obs, intressant i det här sammanhanget är inte nödvändigtvis detsamma som gott, men spännande, originellt och just intressant.

Roséer har vi fått lära oss ska konsumeras unga, helst inte mer än två år gamla. Det är ju fräschören, syran, bärigheten vi vill ha. Men här kommer nu ett rosévin som ställer hela denna sanning på ända. Det är Vina Todonia Rosado Gran Reserva 1997 från Rioja i Spanien (nr 96206, 169:-) som står för denna udda upplevelse. En tolv år gammalt rosé, hur absurt är inte det? Men uppenbarligen finns de, är kanske rent av både vanliga och uppskattade i Spanien, vad vet jag? Men enligt mina referensramar är den, för att inte ta till överord, udda. Inte otrevlig, men just udda, originell och synnerligen intressant. Skulle inte drömma om att betala 169:- för en flaska av detta, men det var otroligt kul att prova det. Svamp, svamp och åter svamp i doften och det gick även igen i smaken även om det där kompletterades av en gnutta dill och en rejäl bit Kvibille Gräddädel. Förstår ni fascinationen i detta? Fågelskådare bockar av vithövdade havsörnar och vi munskänkar bockar av tolvåriga roséviner med övervägande svamptoner!

1 kommentar:

ylva sa...

Hej! Du har då inte legat på lat sidan sedan jag sist var inne och kikade . vad fin din poncho blev! Jag gillar färgerna jättemycket . har alltid tyckt att det blir en sådan häftig kontrast mellan lila och rött.

Är lite avundsjuk på den fina ordning du nu har på dina stickor, det är bara att inse att om man ska få någon redan så får man fixa väskor och etuier.