MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

måndag 4 augusti 2008

Lite mer om vin

Det kom en förfrågan från Carina angående Drostdy-Hofs röda vin och vad jag tyckte om det. Oj, en fråga om vin, den beskäftiga lilla läraren i mej stack genast upp huvudet och krävde att denna fråga besvarades, och mer därtill … En fråga om vin, och jag går igång till max :/)!

Jag vet inte om du menar Shiraz Pinotage eller Cape Red. Tyvärr har jag inte någon erfarenhet av någondera, men förr hade Systemet både en Cabernet Sauvignon och en ren Shiraz från Drostdy-Hof om jag inte missminner mej, och vad jag vill minnas var båda helt ok för priset. Men som sagt, Cape Red – som är en blandning av druvorna Pinotage, Shiraz och Ruby Cabernet – har jag inte smakat. Och vad gäller den andra, så med risk att verka väldigt snobbig – men det är jag faktiskt inte! – så dricker vi inte gärna bag-in-box viner. De fyller en utmärkt funktion om man ska iväg med båten eller har trädgårdsfest för många, men är man hemma och inomhus så får man så väldigt mycket mer om man väljer flaskvarianten. Om det är Cape Red du gillar, och har köpt den i box hittills, så prova nästa gång att köpa en flaska istället. Jag kan nästan säkert lova att du blir glatt överraskad! 95 % av alla boxar som även finns i flaskvariant är från sämre lägen och därmed också tråkigare. Vi har varit med om jätteintressanta provningar där just boxviner jämförts med flaskditon, med exakt samma innehåll enligt etiketten. Men även om druvor, framställningsmetoder och så vidare varit desamma skrivs det inte ut att de ofta väljer de bättre växtlägena för flaskvinerna. Dessutom svavlas boxvinerna mycket hårdare för att hålla, eftersom boxarna inte är lika säkra förvaringssätt som flaskorna.

Men det jag lärt mej genom alla år av vinprovning är, att det inte finns rätt eller fel vad gäller smak. Gillar man ett vin så är det rätt för den personen, även om en annan föredrar en helt annan typ. Det märks väldigt tydligt om ett antal personer sitter på en provning. Vid genomgången framkommer de mest varierande omdömen vad gäller tycke och smak.

T ex kan en med förtjusning beskriva ett vin som fantastiskt fylligt och fruktigt med massor med underbara toner av rostat kaffe och choklad. Nästa tycker kanske att det var väl ok, men tyvärr saknar det en del syra, var lite för syltigt och den rostade tonen gör att det känns lite för tjockt.

Den första gillar alltså viner från varma klimat, gärna rejält ekfatslagrade (de rostade tonerna), medan den andra uppenbarligen föredrar viner från svalare växtlägen, som har högre syra och därmed upplevs som friskare, och dessutom tydligen föredrar viner med kortare tid på ekfat eller kanske rent av lagrade helt och hållet på ståltank. Men det är ju som om en föredrar gula kläder medan den andra trivs bäst i blå. Den ena har ju inte mer rätt än den andra, det är bara fråga om tycken och smak.

Vad som jag däremot gärna framhåller om någon hittat något riktigt smarrigt, läs etiketten och försök hitta något liknande. Med tanke på att du gillar Drostdy Hof, så är det kanske de sydafrikanska vinerna som tilltalar dej? Det är en väldigt speciell jordmån där som ger en viss rökighet till vinerna. Det kanske är det som du gillar? Prova då något annat sydafrikanskt, t ex Bellingham Shiraz (nr 2004) för 79:- eller Robertson Cabernet Sauvignon (nr 2099) också 79:-. Kolla också vad det är för druva i vinet du gillar och prova andra med samma druva fast från andra producenter och rent av andra länder. Du kanske hittar massor med favoriter! Och glöm inte rosévinerna! Det har kommit så otroligt mycket bra till Systemet de senaste åren, och just från Sydafrika finns Mulderbosch Rosé (nr 6077) även det för 79:-. Ett jättebra vin till sommarmaten. En annan fantastiskt trevlig rosé, som jag inte kan låta bli att slå ett slag för är Château Bonnet (nr 3181), 80:-. Sagolikt till en matig sallad med en del syra i!

Ett verkligt prisvärt vin är annars Monterosso från Italien (nr 22981) för facila 48:-. Eller varför inte prova riojavinet Azabache Crianza (nr 2708) för 74:-.

Nej, nu ska jag inte tjata mer om detta. Fast jag måste erkänna att jag har lite svårt att sluta när jag väl kommer igång, det finns så otroligt mycket att orda om!

Hoppas du ger dej ut på upptäcktsfärd! Och tänk på att även om de inte har just det du tänkt dej på det lokala Systemet, så är det bara att beställa. Gör man det före kl 15.00 en dag så kan man hämta det dagen därpå. Och hävdar de att det är slut hos leverantören, så ge inte upp för det. Be att de kollar om det finns i någon annan butik. Då kan de få det därifrån, även om det då kan ta ytterligare någon dag innan man får det.

Åh, bara ett ord till: Château Ste Michelle Dry Riesling (nr 98012) från Washington State i USA. Den är från 2006, så den borde fortfarande vara lite i yngsta laget, men har en klar mognadston, helt fantastiskt för 119:-. Fast den vet jag är slut hos leverantören och finns bara utspridd i landet, så det får man påpeka när man beställer det.

Slut för idag, jag lovar!

4 kommentarer:

Marianne sa...

Spännande att få läsa lite om vin. Jag skall nog ta och prova något av dom som du skriver om.

Carina sa...

Hör av dig!
carina.stickerskan@live.se

Kram
Carina

Carina sa...

Hej igen!
Nu har jag varit och inhandlat en flaska Cape Red. Ska bli jättespännande att smaka av den. Får väl bli i helgen kanske. Det var Cape Red vi hade och som jag tyckte var så jättegod.

Föresten, har du smakat Drosty Hofs vita viner? Jag har smakat en av dom som jag inte minns vad den heter, flaska dock. *ler* Tyckte den var god och då är jag ändå ingen vit-vins-människa.

Läser gärna mer om dina vinutlägg. Spännande och intressant.

Kram
Carina

Carina sa...

Hej igen!
Nu har jag varit och inhandlat en flaska Cape Red. Ska bli jättespännande att smaka av den. Får väl bli i helgen kanske. Det var Cape Red vi hade och som jag tyckte var så jättegod.

Föresten, har du smakat Drosty Hofs vita viner? Jag har smakat en av dom som jag inte minns vad den heter, flaska dock. *ler* Tyckte den var god och då är jag ändå ingen vit-vins-människa.

Läser gärna mer om dina vinutlägg. Spännande och intressant.

Kram
Carina