MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

söndagen den 31:e augusti 2008

Ensamma igen / Alone again



Nu är vi ensamma och övergivna igen, vi går här och plockar ihop utspridda plastburkar, leksaker och kylskåpsmagneter som på något mystiskt sätt spridits över hela lägenheten, på de mest förunderliga ställen. Nu längtar vi desperat efter julen, när vi ska få träffa vår Lillprins Bus igen.

Now we are all alone again, we goes here picking up plastic boxes, toys and fridge magnets that in some strange way has been spred all over the flat, to the most peculiar places. Now we desperat are longing for Christmas, when we will meet our Princ Charming again.



Men som plåster på såret fick jag det sista Hemlispaketet i torsdags - förlåt Ingamay att jag inte skrivit om det förrän nu! Ett helt fantastiskt paket, med alla möjliga godsaker i: Stickade bakelser, en jättefin virkad kasse, en receptbok med en massa mumsigheter i, ett bokmärke och sist men inte minst garn! Ett nysta ljuvligt Symfoni Lövegarn från HP-Gruppen och två nystan av det jätteroliga Tutti Frutti från Du Store Alpakka. Tycker det känns som om det borde bli halsdukar av dem! Tusen, tusen tack för alla ljuvligheter jag fått!

But as to pour balm into the wound I got my last Secret Pal gift from Ingamay. It was a great gift, with a couple of knitted cakes, a lovely crochet bag, a book ful of lovely recipes and last but not least yarn: an absolutely lovely ball of Symfoni Löve Yarn from HP-Gruppen and two balls of the funny Tutti Frutti from Du Store Alpakka. I feel as it ought to be scarves of them!

fredagen den 22:e augusti 2008

OS-stickning / Olympic knitting


I sista minuten en bild av min OS-stickning. Det är väl i morgon det är slut? Har tyvärr inte helt koll på det, om jag ska vara ärlig. Den är gjord till Karin, och tanken var att jag skulle ta en bild av henne med den på. Men det glömde jag innan de (Karin och David) gav sej iväg till Stockholm för att tillbringa några dagar hos Ulf och Helene. De gav sej iväg i morse, och nu har vi Alex alldeles för oss själva i fyra dagar! Nu sover hjälten, och gamlingarna är tämligen möra också. Att en sån liten kladd kan hålla igång en så till den milda grad, det hade jag glömt. Men egna ungar håller man ju inte på med lika oavbrutet på det sätt som Jan och jag gjort idag med vår lillprins Bus. Vet ni t ex hur mycket man kan göra med klädnypor? Hur otroligt roligt det är att ha dem fastsatta på kläderna, så man ser ut som en liten igelkott? Tyvärr missade jag att ta ett kort av honom då, men det blir nog fler tillfällen!

Here is a picture of my Olympic knitting, in the last minute. It's the last day tomorrow, isn't it? I must admit I'm not quite sure. I intende to take a photo Karin with it on, but forgot it before they (Karin and David) went to Stockholm to spend some days with Ulf and Helene. They left this morning, and now we have Alex all by ourselves for four days! Now the hero is asleepe, and Jan and I are quite tired as well. It's unbelievable how such a small person can keep you so busy! But with kids of your own you just can't spend all the time playing with them, in the way we have done today. Do you for instans know how much fun you can have with clothes-pegs? It's so fun to have them all over your clothet, so you hardly can walk! Unfortunately I missed to take a photo of him, but I suppose it will be more opportuneties.

Men förutom klädnypor är långa sladdar ganska kul:

But besides clothes-pegs, you can have quite fun with a cord:



Och så kan man göra fint på brevinkastet med kylskåpsmagneter:

And you can decorate the mail-hole with fridge-magnets:



Nu ska jag sätta mej och sticka i lugn och ro!

Now I'll sit down and just knit!

onsdagen den 20:e augusti 2008

Curvy



Nu har Jaquelyn släppt sitt nya mönster på Curvy, en lite annorlunda topp som jag teststickade för ett slag sen. Den var väldigt kul att göra, med alla flätorna, men överdelen är lite egen, för att uttrycka sej milt. Jag använde inte det ullgarn hon hade rekommenderat, utan ett bomull/bambugarn, Fön från Garntjänst. Det var tyvärr inte helt perfekt, det saknade en del av elasticiteten som hade behövts. Därför fick jag improvisera lite och göra några extra intagningar mot slutet, men resultatet är godkänt och Karin är nöjd.

Nu väntar jag bara på nästa mönster att teststicka, en fluffig historia som jag ska göra i Plassards Pichenette. Den ser jag fram emot!

Now Jaquelyn has released her new pattern Curvy, a top in a bit different shape than normal, that I test knitted a wile ago. It was a very fast and funny pattern, with all the cables. But unfortunately I didn’t use the wool yarn she had recommended, but a cotton/bamboo blend, and it didn’t turn out exactly as it should. The neck part became a bit too wide, because it wasn’t as elastic as it was meant to, so I had to decrease a few stitches there. But now it’s just fine, and Karin really loves it.

Now I’m waiting for another pattern to test, a fluffy thing that I will do in Plassards Pichenette. I really looks forward to that!

söndagen den 17:e augusti 2008

OJ då! / Only in Swedish

Kära nån så det kan bli! I går kväll när goda vännerna Soile och Kauko var här en sväng, och vi satt och smuttade på ett glas bubbel, frågade Soile så där apropå ingenting vad det var för vin jag tänkte rekommendera i inlägget jag hade om mousserande viner och tyckte det var ett lite abrupt slut!

Nu har jag kollat och visst, på något sätt kom inte slutet med som jag hade tänkt mej. Knas, vet inte vad som hände, men så här hade jag tänkt mej:

Men som sagt, en riktigt god Champagne kostar – och det är bara mousserande viner som kommer från vindistriktet Champagne som får kallas så – så goda ersättare är aldrig fel om man så där till lite halvvardagsfesterna vill bjuda på nån form av skumpa. Och då finns ett osvikligt kort till ett helt otroligt pris: Chapel Hill från Ungern! För makalösa 58:- får man ett helt ok bubbel, inte kruttorrt men ändå friskt och fräscht. Det är väl ett av de mest populära mousserande vinerna på systemet, men om det skulle vara så att någon inte provat det än kan jag starkt rekommendera det!

Måste bara få citera en annan berömd champagneänka, Madame Lily Bollinger:

Jag dricker Champagne när jag är lycklig, och när jag är ledsen.
Ibland dricker jag när jag är ensam. Har jag sällskap anser jag att Champagne är självklart.
Jag smuttar gärna på ett glas när jag inte är särskilt hungrig, och dricker alltid Champagne när jag vill ha någonting att äta.
Annars dricker jag aldrig Champagne, utom när jag är törstig.

Eller som Winston Churchill sa:

Champagne skall vara kall, torr och gratis.

Ja, vore det så väl!!! Det där med gratis, alltså.

lördagen den 16:e augusti 2008

Snart klar / Almost finished



Det går framåt med OS-stickningen. Den är snabb och rolig, fast lite huvudbry har jag allt haft med den. Jag har räknat om i princip allt från grundmönstret och ändrat en del detaljer helt och hållet, men det är väl en del av tjusningen. Enligt originalmönstret - Aleita Shell från Interweave Knits våren -08 - är ribbdelen över bysten lagd omlott en bit, men det tyckte jag verkade för mycket i det här grova garnet, så den biten har jag skippat och i stället gjort en v-formad markering med hjälp av ihoptagningar upp till v-ringningens början. Tyvärr syns det inte så bra på bilden, faktiskt inte alls :-( Hoppas bara det kommer att fungera.

Jag räknar med att bli klar i nästa vecka, och då ska Karin få prova den med en gång. De kommer nämnligen hit på måndag! Oh, vad vi längtar!

The Olympic knitting is almost finished now. It has been fast and fun to do so far, but I have had to do quite a bit of maths. As a matter of fact, I've changed most of it from the original pattern - Aleita Shell from Interweave Knits spring -08. The yarn I use is much bulkier and in the original pattern the ribbed part over the bust should be wraped over, but I don't think it should have been any good idea in this case. But to get a bit of that effect, I have done a mark with 2together stitches up to the v-neck separation. (This was hard to explain in English, hope you can understand what I mean!)

I hope to finish it in the next week, I really hope it will be able to use! Then Karin will try it immediately. They will come here next Monday! Oh, how we longs for them!


XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Lite vinsnack:

Lite höstkänsla är det allt i luften, och sallader och matjessill känns inte längre lika angeläget till middagen. Snarare lockar en köttgryta, en mustig historia med mycket lök och svamp i. Inte vrålstarkt kryddad, snarare åt örthållet än chili. Och så nåt gott att dricka till, förstås. Varför inte prova den fantastiska Alain Brumont’s Château Bouscassé? Den är inte mild och timid, men attans vad god! Den är gjord på den tämligen okända druvan Tannat, som har sitt huvudsäte i Madiran i sydvästra Frankrike. Men därifrån har den utvandrat till Uruguay, där den nu anses som något av en nationaldruva. Deras viner blir lite rundare och mjukare och mognar tidigare dessutom. Same, same but different!

Om man inte vill ha ett vin med fullt så mycket tanniner (=garvsyra = strävhet), så är Monti Garbi Ripasso lysande. Fräsht med behaglig syra, typiskt italiensk smak av körsbär (moreller) och kärnor. Ripasso står för att det är jäst en andra gång med skalrester från Amaronetillverkning. Och Amarone tillverkas av torkade druvor, som därmed fått större koncentration. Ett ganska nypåfunnet sätt, som kom till för att göra ett traditionellt Valpolicellavin som normalt är ganska lätt, lite kraftfullare. Det var visst nån klurig vinbonde som kom på det när druvorna inte var så vidare värst bra ett år, och ville få lite mer stuns på det. Sen spred det sej som en löpeld i hela Venetien (Italien) där Valpolicella är ett deldistrikt. Och det är därifrån alla Ripassoviner kommer, liksom Amarone.


Ytterligare lite om Champagne. Marianne undrade över vilka champagner som ”handvrids” än idag. De allra flesta prestigechampagner handremueras – som det egentligen heter. Flaskor med annorlunda form, samt magnumbuteljer passar inte heller in i gyropaletten – den datoriserade vridanordningen - och remueras därför för hand. Mer traditionellt inriktade, mindre producenter använder troligtvis inte heller gyropalette. Tyvärr är det inte alla producenter talar om hur de gör.

Ett par viner som jag vet handremueras är Louis Roederers Cristal, Bollinger La Grande Année. Inget vardagsbubbel, precis.

onsdagen den 13:e augusti 2008

Utmaning och utmärkelse / Challenge and award



Titta, jag har fått en utmärkelse av Strumpstickan! Visst är hon för go'?
Jag låter den gå vidare till

Look, I've got an award from Strumpstickan! Is'n she nice?
I'll send it forward to

Saltflingan, Bohusstickan, Lupie, Garntrollet och Stickersnack


Och så skickade Carina för några dagar sen en utmaning till mej, som lyder som följer:

And some days ago Carina sent a challenge to me, as follow:

* Hur ser din göra-lista ut i fem punkter för idag?

* How is your to-do-list in five items for today?


Ja, nu är det ju så eländigt att denna dag närmar sej sitt slut med stormsteg, så jag fuskar lite och skriver vad jag bör göra i morgon iställe:

Well, since this day almost is gone, I scamp it a bit and write about what to do tomorrow:

1. Stiga upp från den varma, goa sängen, en bedrift i sig.

Get up from the warm, cozy bed, an achievement.

2. Jobba hela långa dagen på läskiga jobbet.

Work all the long day.

3. Åka hem och äta middagen som Jan har fixat till (han har ju semester, gottegrisen!)

Go home and eat the supper Jan has fixed (he's on vacation!)


4. Stryka veckans tvätt - och det som är kvar sen förra veckan, och veckan dessförinnan ...

Ironing the washing from this week - and what's left from last week, and the week before
that ...

5. Sticka! OS-stickningen naturligtvis, några varv på Ulfs kofta och en provlapp till Davids tröja.

Knitt! The Olympic knitting, of course, and a few row of Ulf's cardigan and a swap for
David's sweater.

* Vad gjorde du för 10 år sen?

* What did you do 10 years ago?

Då hade just livsmedelsaffären jag då hade gått i konkurs. Inget kul alls, men å andra sidan blev det en väldig massa mer fritid. Återupptog min "karriär" som anställd kontorist.


The food shop I owned went bankrupt. It wasn't that fun, but in the other hand, I got much more sparetime. And I resumed my "career" as an office employee.



* Vilka platser har du bott på?

* Where have you been living?

Karlshamn, Åtvidaberg, Vingåker, Katrineholm, Jönköping, Bankeryd, Bräkne-Hoby, Karlskrona och nu sen 37 år Trollhättan.

*Fem saker du skulle göra som biljonär

* Five things to do if you became a bilionaire

1. Sluta jobba på direkten!

Stop working!

2. Dela upp det mellan oss och ungarna.

Share it with the kids

3. Köpa ett stort, härligt hus

Buy a big, lovely house

4. Skaffa hemhjälp! Ingen mer strykning eller dammsugning här, inte!

Get a domestic help! No more ironing or vaacumcleaning!

5. Behålla några miljoner och dela upp resten mellan UNICEF; SOS Barnbyar, Amnesty International och diverse andra organisationer.

Keep a few millions and chare the rest between UNICEF, SOS-Children villages, Amnesty International and some other organisations.

Regler som följer med utmaningen:

- Svara på alla frågor
- Välj ut fyra personer som du vill skall svara och utmana dem i deras bloggar- Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen.

Rules for this challenge:

-Answer all the questions

-Choose four persons you want to answer, and challenge them in their blogs. Tell the person who challengede you know, when you have answered the questions.

Nu skulle jag skicka detta vidare till några av alla trevliga, intressanta bloggare, men jag lämnar det öppet.

Now I'm supposed to send this to some of all the nice, interesting bloggers, but I leave it open.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Såja, dags för något att skölja strupen med. Lite vinsnack med andra ord:

Än är väl inte sommaren slut, även om det känns så när regnet bara öser ner och vinden viner i knutarna. Men lite fler sommarbjudningar hinner vi väl med? Eller också får vi väl sikta in oss på att fira höstens intåg, i goda vänners lag. För visst är det kul att bjuda hem goda vänner och försöka få till något läckert på tallrikarna och i glasen?

En välkomstdrink att möta med i dörren, och sitta och smutta på medan maten puttrar färdigt tycker jag är näst intill ett måste, och då i form av ett aptitretande friskt, syrligt vin. Naturligtvis ingen sprit eller starkvin, som ställer till det för smaklökarna. Och allra bäst tycker jag om något bubbel. Inte nödvändigtvis Champagne, även om det i och för sig är himmelskt om det är av god kvalité. Fast då kostar det tyvärr skjortan. Men det finns så många andra trevligheter som bubblar och befrämjar aptiten. Men det bör vara ett som gjorts enligt champagnemetoden – eller traditionell metod, som det också heter. Det är en rätt omständlig procedur, konstigt att det finns något till överkomligt pris.

Först görs det ett torrt, syrarikt, stilla vin, som buteljeras och får ligga till sej ett slag, upp till ett par år. Sen öppnas flaskorna och det tillsätts en blandning av vin, socker och jäst, innan flaskorna åter försluts. Så blir det till att ligga till sej igen, denna gången för att den andra jäsningen ska få jobba klart. Dessutom behöver det mogna ett par tre år. Då finns ju den kolsyra som bildas vid all jäsning kvar i flaskan! Smart, va? Problemet är bara att jästresterna också finns kvar, och det är ju mindre kul. Det måste alltså bort på något sätt. Det är här änkan Cliquot’s uppfinning kommer in i bilden. Hon kom – nån gång på 1700-talet – på att om man sakta och försiktigt vrider och samtidigt reser upp flaskan från liggande till stående på huvudet, så samlas böset i flaskhalsen, och blir därmed lättare att få ut. Hon borrade hål i sitt köksbord, och experimenterade där tills hon fick ett nåt sånär nöjaktigt resultat. Detta har naturligtvis förfinats genom åren, och sker numera i datorstyrda maskiner som sakta men obevekligt vrider flaskorna och samtidigt reser dem upp tills allt som ska väck är där det ska vara. Nu går det på en vecka, förr medan det ännu skedde för hand tog det ett par månader, minst, att morgon och kväll gå och vrida varje flaska ett kvarts varv och samtidigt resa dem upp ett par grader i taget. Huamej, vilket jobb! Sen när väl fällningen är samlad i flaskhalsen så öppnas flaskan och skräpet far ut av trycket. Förr var det en rätt sölig historia, och mycket av det rena vinet försvann samtidigt, så nu har man kommit på att det går alldeles utmärkt att doppa flaskhalsen i kolsyreis. Då fryser jästfällningen men inte vinet, och det är bara den frusna proppen som far ut när flaskan öppnas. Men lite spill blir det naturligtvis, om inte annat så har ju fällningen tagit sin plats, och vem vill köpa en flaska som inte är full? Dessutom skulle vinet bli dåligt av så mycket syre i flaskan. Alltså måste den fyllas upp med annat vin. Och det är i det här skedet som det också bestäms om vinet ska vara torrt eller ha mer eller mindre sötma. Det vin som flaskan fylls upp med kan nämligen vara uppblandat med mer eller mindre mängd socker, som avgör det slutliga vinets söthetsgrad. Först därefter korkas flaskan igen med den speciella svampliknande korken och stålbygeln, som behövs för att inte hela härligheten ska ge sej iväg vid första bästa stöt. Inget dålig jobb!

Men det finns naturligtvis andra, enklare sätt att tillverka moussernade viner, det vanligaste vid sidan om den traditionella metoden är tankmetoden, där den andra jäsningen sker i stora tankar och därefter buteljeras vinet – för första och enda gången! – under tryck, så att inte alla bubblorna försvinner.

Men som sagt, en riktigt god Champagne kostar – och det är bara mousserande viner som kommer från vindistriktet Champagne som får kallas så – så goda ersättare är aldrig fel om man så där till lite halvvardagsfesterna vill bjuda på nån form av skumpa. Och då finns ett osvikligt kort till ett helt otroligt pris:

söndagen den 10:e augusti 2008

OS-stickning

Jag har blivit utmanad av Carina att svara på några frågor, men jag tror faktiskt jag väntar med det ett par dar. Men det kommer!


Nu är det OS-stickningen som gäller! Och oj, vad det går undan. Det var länge sen jag stickade i något så tjockt garn, Debbie Bliss Cashmerino Aran, 18 maskor oc 24 varv per 10 cm.

En väst är det tänkt att bli, en omarbetad variant av Aleita Shell från Interweave Knits, våren -08. Trots att det är dags att gå till läskiga jobbet i morgon igen så ska det nog inte vara några problem att få den klar i tid. Och i tid betyder för mej innan utgången av nästa helg. För nästa måndag kommer Karin, David och våran favorit alla kategorier Alex hit! Och då kan man ju inte sitta och sticka hela tiden, eller hur?

Now is't the Olympic Games' knitting almost all my spare time. Will it be a new personal record? May be ...

I'm doing the Aleita Shell from Interweave Knits, spring -08, a bit modified. I use Debbie Bliss Cashmerino Aran, and it's a bit thicker than recommeded in the pattern, so I have had to do some maths about it. But it's fast done!





Innan jag satte fart på allvar med västen lyckades jag komma en bit - om än blygsam - på Ulfs kofta. Den är desto tunnare, 24 maskor per 10 cm, och attans så många fler maskor på varvet. Den ser faktiskt ganska knasig ut nu, en enda lång, knölig tarm, men förhoppningsvis blir det bättre vad det lider.

Before I started with the vest, I managed to be a bit on my way with the cardigan for Ulf. But oposit the vest, this is really thin, 24 st/ 4" in stead of 18. And it's so many more stitches every row! So far it looks quite peculiar, hopefully it will be better later on.

Lite vinsnack:

Jag fick en fråga om ekologiska viner – så glad jag blir! Det är ju högsta mode nu att värna miljön och satsa på ekologisk odlig och framställning vad gäller det mesta, och det gäller även viner.

Men där är det nog lite annorlunda än vad det gäller många andra produkter och producenter. Det är nämligen inte lika självklart att låta sina viner certifieras som ekologiska, och därmed få rätt att skriva ut det på etiketten, trots att de faktiskt är det. Certifieringen är dyr och de flesta producenter som odlar ekologiskt eller biodynamiskt – som också är mycket vanligare än vad gemene man tror – hävdar att de säljer sina viner på grund av hög kvalitet och bra smak, inte för att de skulle råka vara ekologiska. Det skulle bara driva upp priset ännu mer om de skulle låta dem certifieras.

Dessutom vill många av vinodlarna trots allt ha en liten nödutgång om skörden riskerar att slås ut på grund av extraordinära omständigheter. Då kan de, om än motvilligt, dutta på med lite äckligt konstgjort bekämpningsmedel för en gång skull, vilket de inte skulle kunna göra som certifierade.

Om någon skulle vilja läsa ytterligare lite om det här har Lars Torstensson skrivit en artikel i Enjoy Wine, som är läsvärd.

Några tips på i mitt tycke goda röda ekologiska viner:

Adobe från Chile, nr 6853, 75:-
Azabache från Spanien, nr 2708, 74:-
och sist men absolut inte minst Boira från Italien, nr 32431, 85:-

Vad gäller de vita vinerna så är Domaine de la Boissonneuse, nr 5624, min absoluta favorit, om än lite dyrare än de andra, 147:-

torsdagen den 7:e augusti 2008

"Jans" tröja / "Jan's" sweater


Nu är Jans tröja i Ida-Lin äntligen klar. Spänningen var olidlig under avmaskningen, och så kom då sanningens minut. Stackars Jan, inte ens med bästa vilja i välden, och det hade han faktiskt, kunde han ha den :-( Det blir nog trots allt som han förutspådde för ett slag sen, tidigast 2010 kommer han att få en tröja.

Men efter tvätt - för till råga på allt krympte den mer än jag förväntade - så sitter den som en smäck på mej! Cirkeln är sluten. Av detta garn har jag faktiskt gjort två försök att få till en tröja till mej själv, som båda nesligen misslyckades. Men som sagt, nu har jag en, om än på Jans bekostnad.

Now eventually is Jan's sweater finished. The excitement was unbearable during the bind off, should it fit? Poor Jan, not with the best will in the world, and he really had it, he could use it :-(

But after washing it - and then it shrinked more than I had expected - it fitted me perfect! And this after that I twice earlier has tried to do myself a sweater of it!



I elfte timmen har jag nu anmält mej till Sticka Meras OS-stickning. Tänkte jag kunde göra det nu när tröjan var klar. I och för sig håller jag på med en kofta till Ulf, och har en påbörjad tröja till Alex, men sen har jag faktiskt inget mer på gång, och det går ju inte för sej. Har sen länge en hög Debbie Bliss Cashmerino Aran liggande, och har nu tänkt göra en väst av det. Som förlaga har jag tänkt använda Aleita Shell ur Interweave Knits Spring -08, fast där är det mycket tunnare garn så jag får räkna om en hel del. Dessutom tror jag det blir ytterligare några förändringar, eventuellt. Vi får se.

Men oj, så många kul kommentarer jag fått till mina vininlägg! Tusen, tusen tack allihop! Men ni får skylla er själva, nu kommer jag nog att orda en hel del om det framöver. Det finns ju så oerhört mycket kul, spännande och intressant inom det området. Och då inte minst när det gäller mat och vin tillsammans. Ett ständigt dilemma, i alla fall hos oss. Om någon utomstående hörde oss när vi planerar fredags- eller lördagsmiddagen skulle vi nog klassas ut som totala galningar. T ex om vi bestämt oss för en sallad, vilken typ som helst:

Väljer du ut ett vin?

Jovisst, vad har du i?

Tomat, rödlök, en dutt citron, rätt mycket örter. Ja, och så tog jag några champinjoner. (Märk väl, basingridienserna har nästan aldrig någon betydelse, det är bara de som smakar mest som är viktiga i sammanhanget)

Aha, svamp och lök, bra. Citron, alltså får det vara något med bra syra. Tomaterna, är de dominerande?

Nej, för sjutton!

Hm, löken och svampen neutraliserar tomaterna. Vi har en Jurassique liggande, tror du det är tillräckligt med syra i maten?

Ja, så divideras det, och sen när vi sitter med maten så doftas det, och smuttas och begrundas och provas först utan mat, sen med en del av maten, sen med en annan osv. Är det varm mat är det alltid överhängande risk att den hinner kallna innan vi har bestämt oss för om vi tycker det passar ihop eller ej. Det är inte alltid, och då blir det vatten till maten, så tar vi vinet för sej själv senare. Det vore ju ett rysligt slöseri att dricka ett vin som inte passar!

Men vissa enkla tumregler finns det. Syra i maten kräver bra med syra i vinet, annars känns det bara platt. Sötma i maten, t ex mycket stekt lök, paprika, rotsaker, kräver att vinet också har lite sötma. Annars verkar vinet för syrligt. Är maten däremot starkt kryddad så ska man till varje pris undvika ett vin som har hög strävhet. Starka kryddor och tanniner (garvsyra = strävheten) kolliderar och förstärker varandra negativt.

Tack och lov finns det räddningsplankor! Vill man ha ett rött vin och inte har en susning om vad som kan tänkas passa så funkar nästan alltid viner av druvan Barbera, t ex den förträffliga Barbra d'Asti Ca'Bianca. Och är det vitt man bestämt sej för så är ett vin av druvan Pinot Gris nästan idiotsäkert, t ex Hubert Beck Pinot Gris.

onsdagen den 6:e augusti 2008

Augustisockar / Socks of August


Såja, nu har jag gjort klart augustisockarna i Sticka Mera's sockklubb. Det är Spring Forward från Knitty och dem har jag gjort till mej själv! Åtskilliga sockar har jag gjort hittills, men aldrig någonsin några till mej själv tidigare. Jag måste erkänna att jag var lite misstänksam, de verkar så tjocka och varma. Men ack vad jag bedrog mej! Har redan använt dem ett par dar och trots sommarvärmen är de jättesköna. Nu har jag i och för sig bara haft dem i sandaler, så det blir kanske klumpigare i ett par vanliga skor, men tillförsikten har definitivt stärkts.

Det här mönstret var snabbt och enkelt, det tog inte många dagar att få dem färdiga. Foten lyckades jag få perfekt, men tyvärr är jag inte helt nöjd med benen. De är lite för vida så de har en tendens att kasa ner. Detta trots att jag följde stickfastheten och använde stickor nr 2. Undrar om det är ett allmänt förekommande problem? De som begåvats med alla mina tidigare alser har aldrig sagt något, men de är väl så försynta att de inte vill påpeka bristerna. Men det skulle faktiskt vara väldigt bra att veta. Nu vet jag i alla fall att med ett spetsmönster ska jag försöka undvika så många maskor som 66. 60 kanske vore mer lagom. Hur som helst kommer jag att göra fler, och förhoppningsvis så småningom få klart för mej hur många maskor jag bör hålla mej till.

Now I'm finished with the socks of August in Sticka Mera's Sockclub. It's Spring Forward from Knitty. I did them to myself, and as a matter of fact it's the very first pair of knitted socks I ever have had, in spite of all those I've done. I was a bit afraid that they should be a bit too warm and clumsy, but I have used them a couple of days now and must admit that I really love them! The feet are perfect, but unfortunately the legs are a bit to wide. I had the correct gauge but they slip down a bit. I wonder if knitted socks always do so, or if it's just this? It was 66 stitches in this pattern, may be I will use just 60 or so in coming ones? I'll keep on trying!

DAGENS VINTIPS:

Hur har ni det med era roséviner? Tillhör ni majoriteten av svenska befolkningen som tänker sött, sliskigt, kvalmigt när ni hör ordet rosé? Matteus och kompani som var vad som stod till buds i denna grupp på Systemet tills för inte så länge sen har allt ställt till det ordentligt. Men tack och lov har det de senaste åren börjat hända grejer där också. Nu finns fantastiskt trevliga roséer att tillgå, underbara matviner som också går alldeles utmärkt att sitta i bersån och sippa på under sköna sommarkvällar.

Det jag nu vill slå ett slag för är Château du de Lisennes. En matig sallad, t ex med kyckling, och den sitter som en smäck! Det som blir över efter maten är sen väldigt trevligt att bara sitta och smutta på, och riktigt känna de milda jordgubbstonerna under den lagom sträva ytan. Inget mjäk, men samtidigt väldigt lättillgängligt.

måndagen den 4:e augusti 2008

Lite mer om vin

Det kom en förfrågan från Carina angående Drostdy-Hofs röda vin och vad jag tyckte om det. Oj, en fråga om vin, den beskäftiga lilla läraren i mej stack genast upp huvudet och krävde att denna fråga besvarades, och mer därtill … En fråga om vin, och jag går igång till max :/)!

Jag vet inte om du menar Shiraz Pinotage eller Cape Red. Tyvärr har jag inte någon erfarenhet av någondera, men förr hade Systemet både en Cabernet Sauvignon och en ren Shiraz från Drostdy-Hof om jag inte missminner mej, och vad jag vill minnas var båda helt ok för priset. Men som sagt, Cape Red – som är en blandning av druvorna Pinotage, Shiraz och Ruby Cabernet – har jag inte smakat. Och vad gäller den andra, så med risk att verka väldigt snobbig – men det är jag faktiskt inte! – så dricker vi inte gärna bag-in-box viner. De fyller en utmärkt funktion om man ska iväg med båten eller har trädgårdsfest för många, men är man hemma och inomhus så får man så väldigt mycket mer om man väljer flaskvarianten. Om det är Cape Red du gillar, och har köpt den i box hittills, så prova nästa gång att köpa en flaska istället. Jag kan nästan säkert lova att du blir glatt överraskad! 95 % av alla boxar som även finns i flaskvariant är från sämre lägen och därmed också tråkigare. Vi har varit med om jätteintressanta provningar där just boxviner jämförts med flaskditon, med exakt samma innehåll enligt etiketten. Men även om druvor, framställningsmetoder och så vidare varit desamma skrivs det inte ut att de ofta väljer de bättre växtlägena för flaskvinerna. Dessutom svavlas boxvinerna mycket hårdare för att hålla, eftersom boxarna inte är lika säkra förvaringssätt som flaskorna.

Men det jag lärt mej genom alla år av vinprovning är, att det inte finns rätt eller fel vad gäller smak. Gillar man ett vin så är det rätt för den personen, även om en annan föredrar en helt annan typ. Det märks väldigt tydligt om ett antal personer sitter på en provning. Vid genomgången framkommer de mest varierande omdömen vad gäller tycke och smak.

T ex kan en med förtjusning beskriva ett vin som fantastiskt fylligt och fruktigt med massor med underbara toner av rostat kaffe och choklad. Nästa tycker kanske att det var väl ok, men tyvärr saknar det en del syra, var lite för syltigt och den rostade tonen gör att det känns lite för tjockt.

Den första gillar alltså viner från varma klimat, gärna rejält ekfatslagrade (de rostade tonerna), medan den andra uppenbarligen föredrar viner från svalare växtlägen, som har högre syra och därmed upplevs som friskare, och dessutom tydligen föredrar viner med kortare tid på ekfat eller kanske rent av lagrade helt och hållet på ståltank. Men det är ju som om en föredrar gula kläder medan den andra trivs bäst i blå. Den ena har ju inte mer rätt än den andra, det är bara fråga om tycken och smak.

Vad som jag däremot gärna framhåller om någon hittat något riktigt smarrigt, läs etiketten och försök hitta något liknande. Med tanke på att du gillar Drostdy Hof, så är det kanske de sydafrikanska vinerna som tilltalar dej? Det är en väldigt speciell jordmån där som ger en viss rökighet till vinerna. Det kanske är det som du gillar? Prova då något annat sydafrikanskt, t ex Bellingham Shiraz (nr 2004) för 79:- eller Robertson Cabernet Sauvignon (nr 2099) också 79:-. Kolla också vad det är för druva i vinet du gillar och prova andra med samma druva fast från andra producenter och rent av andra länder. Du kanske hittar massor med favoriter! Och glöm inte rosévinerna! Det har kommit så otroligt mycket bra till Systemet de senaste åren, och just från Sydafrika finns Mulderbosch Rosé (nr 6077) även det för 79:-. Ett jättebra vin till sommarmaten. En annan fantastiskt trevlig rosé, som jag inte kan låta bli att slå ett slag för är Château Bonnet (nr 3181), 80:-. Sagolikt till en matig sallad med en del syra i!

Ett verkligt prisvärt vin är annars Monterosso från Italien (nr 22981) för facila 48:-. Eller varför inte prova riojavinet Azabache Crianza (nr 2708) för 74:-.

Nej, nu ska jag inte tjata mer om detta. Fast jag måste erkänna att jag har lite svårt att sluta när jag väl kommer igång, det finns så otroligt mycket att orda om!

Hoppas du ger dej ut på upptäcktsfärd! Och tänk på att även om de inte har just det du tänkt dej på det lokala Systemet, så är det bara att beställa. Gör man det före kl 15.00 en dag så kan man hämta det dagen därpå. Och hävdar de att det är slut hos leverantören, så ge inte upp för det. Be att de kollar om det finns i någon annan butik. Då kan de få det därifrån, även om det då kan ta ytterligare någon dag innan man får det.

Åh, bara ett ord till: Château Ste Michelle Dry Riesling (nr 98012) från Washington State i USA. Den är från 2006, så den borde fortfarande vara lite i yngsta laget, men har en klar mognadston, helt fantastiskt för 119:-. Fast den vet jag är slut hos leverantören och finns bara utspridd i landet, så det får man påpeka när man beställer det.

Slut för idag, jag lovar!

söndagen den 3:e augusti 2008

Circular Shrug

Nu har våra Trollbarn lämnat det Lilla Huset i Stora Skogen och flyttat till Kungliga Huvudstaden. Så kul, nu har vi en anledning att åka dit med jämna mellanrum, vet inte hur många år sen vi senast var där.

Som första försändelse i nya brevlådan kommer Helene att få Circular Shrug, som nu är klar. Det är en märklig skapelse. Jag tvivlade in i det sista på att det skulle bli någon reda med den, så mystisk som den verkade.

Jag stickade, och stickade och stickade ...

Now I'm finished with the Circular Shrug. It was a very strange thing, and I doubted all the time that it should be anything of it.

I knitted, and knitted and knitted ...



Jaha ... ?

Well ...?



Ojdå ... ???

Whoops ... ???



Men titta, det fungerade! Inte ens det vildsinta färgskiftet i garnet märks så katastrofalt mycket.

Oh look, it worked! Not even the hugh differences in the colours is as visible as I thought it should be.

lördagen den 2:e augusti 2008

Vinmässa

Inte nog med att jag är en sticknörd, jag är vinnörd också! Inte att undra på att jag aldrig hinner städa eller laga mat eller vattna blommor eller andra god-husmors-plikter. Jag har fullt upp ändå!




Såsom varande vinnörd – och det är tack och lov Jan också, liksom i princip alla våra vänner och bekantar – så är man naturligtvis medlem i Munskänkarna. Och här i Trollhättesektionen har vi varje höst, sista lördagen i oktober, en vinmässa. I år blir det för 17:e gången. Inte dåligt att vi orkat med alla dessa gånger, men det är ju så in i norden kul, och dessutom vet vi hur uppskattad den är av alla våra besökare. Det brukar komma så där en 2 500 varje gång.

Hur som helst så kräver det sin kvinna/man att vara med om det här. Förberedelserna har varit igång sedan i mars, och i torsdags träffades vår vinmässogrupp för tionde gången. Nu har vi provat igenom 60 viner och börjar närma oss dagen då beslut skall tas om vilka 20 vi ska presentera i vår monter. Totalt är det 10 grupper/montrar som består av 8 – 10 personer vardera, och som presenterar ca 20 olika viner. Varje grupp har sitt område och vi har i år Ungern, Uruguay, USA och Österrike. Som den klurige förstår har vi i år delat upp vinvärlden i bokstavsordning. Andra år har det varit distrikt, floder, dalar … ja, uppdelningen har varit väldigt fantasifull genom åren.

Men som sagt, nu har vår grupp provat igenom tillräckligt många för att vi ska kunna välja ut ett antal godbitar, men det är inte lätt. I dessa fyra länder finns både rött, vitt, rosé, sött och mousserande vin och alla fyra ländernas alla typer bör finnas med i urvalet. Vi har betygsatt de viner vi provat, så nu blir det att välja de bästa ur varje kategori. Sen är det bara att hoppas och be att de ska finnas kvar på Systemet när beställningen läggs i slutet av augusti. Det är inte att ta för givet med nuvarande ordning med det tillfälliga sortimentet som dominerar bland de bättre / intressantare vinerna.

När väl urvalet är gjort, beställningen lagd och vi fått klartecken från Systemet ska katalogen skrivas. Var grupp skriver sin del. Denna katalog får sen besökaren tillsammans med ett glas och ett antal kuponger vid entrén. Kupongerna används som betalningsmedel för de viner som provas. De kostar olika antal kuponger beroende på hur dyrt vinet är, det kan skifta från 1 till kanske 15. Fler kuponger kan sen köpas till, 60:- för tio stycken.

Ska berätta mer längre fram. Nu har jag faktiskt inte tid att sitta här längre. Den lilla nästan men inte helt förkrympta husmodersådran i mej pockar på att jag ska gå till affären för att inhandla lite lämpliga matvaror. Om ca fyra timmar ska vi nämligen få besök av kompisarna Ingrid och Sven-Bertil. De skulle nog bli rysligt snopna om de inte fick något att äta. Fast vin har vi hemma! Man har väl sina prioriteringar :-)