MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

fredag 9 oktober 2009

Lite vinsnack / Only in Swedish

För några dagar sedan hade vi återigen en nyhetsprovning i vår Munskänkssektion. Det gällde naturligtvis oktobersläppets viner och det släppet är väl inte det mest spännande på året. Men om man hittar någon pärla kan man sitta lugnt i båten i trygg förvissning om att det kommer att finnas tillgängligt i minst ett år framåt, precis som vinerna som släpps i april och till skillnad från dem som kommer under årets övriga månader. Då får man hänga på låset om man vill försäkra sej om någon goding, det finns inga som helst garantier att det finns att få tag på mer än några timmar, dagar eller möjligtvis någon månad framöver. Ett ytterst märkligt och tråkigt system men så är det och det är bara att gilla läget. Ja, gilla behöver man förstås inte, och ryktet säger att det kommer någon form av förändring nästa år. Den som lever får se …

Men åter till det senaste släppet. En del trevligheter finns det faktiskt, och ett vin jag föll som en fura för är Mâcon-Villages Chardonnay 2008 (nr 2295) till det synnerligen facila priset 73:-. En budgetbourgogne som naturligtvis inte kan mäta sej med de allra bästa – och många gånger dyrare – men den har en fräsch citruston och en mild smörighet i både doft och smak, har dessutom en behaglig beska i slutet och är förhållandevis lång. En klart positiv överraskning som bör passa alldeles utmärkt till fisken med en smörig sås. Det låga priset beror troligtvis på att det inte kommer från det bästa = dyraste området Côte d’Or utan från det mer okända Mâconnais, som ligger lite längre söderut i Bourgogne.

En annan höjdare är Tendral 2007 (nr 2721) för överraskande låga 115:-. Det kommer från Priorat i Spanien, ett område som är känt för sina tuffa, trendiga och framför allt dyra viner. Det här är tufft, ungt, fortfarande lite vresigt med mycket tanniner (garvsyra), bra syra och en fräsch bärton. Som sagt ungt och kantigt och bör ligga till sej ett par år åtminstone, men kan nog bli riktigt kanonbra vad det lider. Har redan köpt på oss en binge, som vi hoppas ska mogna till sej och bli så där som man snopet konstaterar att det var ovanligt fånigt att vi inte köpte många fler av, någon gång framåt 2012.

Vill man kosta på sej något lite dyrare, som dessutom överraskande nog var helt ok att dricka redan nu, så är Barbaresco 2006 (nr 5337) 195:- ett lysande val i mitt tycke. Det är gjort av druvan Nebbiolo och kommer från Piemonte i norra Italien. Den har blåbär och andra mörka söta bär, lite lakritsbåtar och crème fraiche i smaken, är lite eldig och har härligt lagom med tanniner, bra syra och är både stor, lång och elegant. Mums för Måns, med andra ord.

Men det är fascinerande att konstatera hur olika vi alla är när det gäller tycke och smak. Detta var alltså mina favoriter, men det var ett annat vin på provningen som fick stående ovationer av ett flertal, som jag hörde. Det var McManis Petite Sirah 2008 (nr 6520) 99:- från Kalifornien. Jag måste tyvärr erkänna att jag hällde ut merparten av mitt prov, tyckte bara det var sött och vaniljstint med syltig bärighet. Kvalmigt, helt enkelt. Men det är många – troligtvis faktiskt till och med de flesta – som uppskattar den solvarma, kraftiga, nästan kokta bärigheten, och inget är ju tack och lov rätt eller fel när det gäller vin. Det är bara smaken som är olika och alla kan ju inte älska alla här på jorden.

Då tycker jag betydligt bättre om Camelon Reserva Cabernet Sauvignon 2007 (nr 6518), 75:-, ett ekologiskt vin från Argentina. Egentligen variation på samma tema, stor och varm med mörka bär, fat och smörkola i doften, markanta men mjuka tanniner, bra syra, mycket mörka söta bär och frukt, kola och fat i smaken. Men till skillnad från McManis har det här – i mitt tycke, alltså – mer harmoni mellan de olika delarna, kändes helt enkelt helare och renare.

Hoppas ni också hittar nåt kul i hyllorna på vårt kära Systembolag!

Inga kommentarer: