Jag låter den gå vidare till
I'll send it forward to
Saltflingan, Bohusstickan, Lupie, Garntrollet och Stickersnack
Ja, nu är det ju så eländigt att denna dag närmar sej sitt slut med stormsteg, så jag fuskar lite och skriver vad jag bör göra i morgon iställe:
Well, since this day almost is gone, I scamp it a bit and write about what to do tomorrow:
1. Stiga upp från den varma, goa sängen, en bedrift i sig.
Get up from the warm, cozy bed, an achievement.
2. Jobba hela långa dagen på läskiga jobbet.Work all the long day.
3. Åka hem och äta middagen som Jan har fixat till (han har ju semester, gottegrisen!)
Go home and eat the supper Jan has fixed (he's on vacation!)
4. Stryka veckans tvätt - och det som är kvar sen förra veckan, och veckan dessförinnan ...
Ironing the washing from this week - and what's left from last week, and the week before
that ...
5. Sticka! OS-stickningen naturligtvis, några varv på Ulfs kofta och en provlapp till Davids tröja.
Knitt! The Olympic knitting, of course, and a few row of Ulf's cardigan and a swap for
David's sweater.
* Vad gjorde du för 10 år sen?
* What did you do 10 years ago?
Då hade just livsmedelsaffären jag då hade gått i konkurs. Inget kul alls, men å andra sidan blev det en väldig massa mer fritid. Återupptog min "karriär" som anställd kontorist.
The food shop I owned went bankrupt. It wasn't that fun, but in the other hand, I got much more sparetime. And I resumed my "career" as an office employee.
* Vilka platser har du bott på?
* Where have you been living?
Karlshamn, Åtvidaberg, Vingåker, Katrineholm, Jönköping, Bankeryd, Bräkne-Hoby, Karlskrona och nu sen 37 år Trollhättan.
*Fem saker du skulle göra som biljonär
* Five things to do if you became a bilionaire
1. Sluta jobba på direkten!
Stop working!
2. Dela upp det mellan oss och ungarna.
Share it with the kids
3. Köpa ett stort, härligt hus
Buy a big, lovely house
4. Skaffa hemhjälp! Ingen mer strykning eller dammsugning här, inte!
Get a domestic help! No more ironing or vaacumcleaning!
5. Behålla några miljoner och dela upp resten mellan UNICEF; SOS Barnbyar, Amnesty International och diverse andra organisationer.
Keep a few millions and chare the rest between UNICEF, SOS-Children villages, Amnesty International and some other organisations.
Regler som följer med utmaningen:
- Svara på alla frågor
- Välj ut fyra personer som du vill skall svara och utmana dem i deras bloggar- Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen.
Rules for this challenge:
-Answer all the questions
-Choose four persons you want to answer, and challenge them in their blogs. Tell the person who challengede you know, when you have answered the questions.
Nu skulle jag skicka detta vidare till några av alla trevliga, intressanta bloggare, men jag lämnar det öppet.
Now I'm supposed to send this to some of all the nice, interesting bloggers, but I leave it open.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Såja, dags för något att skölja strupen med. Lite vinsnack med andra ord:
Än är väl inte sommaren slut, även om det känns så när regnet bara öser ner och vinden viner i knutarna. Men lite fler sommarbjudningar hinner vi väl med? Eller också får vi väl sikta in oss på att fira höstens intåg, i goda vänners lag. För visst är det kul att bjuda hem goda vänner och försöka få till något läckert på tallrikarna och i glasen?
En välkomstdrink att möta med i dörren, och sitta och smutta på medan maten puttrar färdigt tycker jag är näst intill ett måste, och då i form av ett aptitretande friskt, syrligt vin. Naturligtvis ingen sprit eller starkvin, som ställer till det för smaklökarna. Och allra bäst tycker jag om något bubbel. Inte nödvändigtvis Champagne, även om det i och för sig är himmelskt om det är av god kvalité. Fast då kostar det tyvärr skjortan. Men det finns så många andra trevligheter som bubblar och befrämjar aptiten. Men det bör vara ett som gjorts enligt champagnemetoden – eller traditionell metod, som det också heter. Det är en rätt omständlig procedur, konstigt att det finns något till överkomligt pris.
Först görs det ett torrt, syrarikt, stilla vin, som buteljeras och får ligga till sej ett slag, upp till ett par år. Sen öppnas flaskorna och det tillsätts en blandning av vin, socker och jäst, innan flaskorna åter försluts. Så blir det till att ligga till sej igen, denna gången för att den andra jäsningen ska få jobba klart. Dessutom behöver det mogna ett par tre år. Då finns ju den kolsyra som bildas vid all jäsning kvar i flaskan! Smart, va? Problemet är bara att jästresterna också finns kvar, och det är ju mindre kul. Det måste alltså bort på något sätt. Det är här änkan Cliquot’s uppfinning kommer in i bilden. Hon kom – nån gång på 1700-talet – på att om man sakta och försiktigt vrider och samtidigt reser upp flaskan från liggande till stående på huvudet, så samlas böset i flaskhalsen, och blir därmed lättare att få ut. Hon borrade hål i sitt köksbord, och experimenterade där tills hon fick ett nåt sånär nöjaktigt resultat. Detta har naturligtvis förfinats genom åren, och sker numera i datorstyrda maskiner som sakta men obevekligt vrider flaskorna och samtidigt reser dem upp tills allt som ska väck är där det ska vara. Nu går det på en vecka, förr medan det ännu skedde för hand tog det ett par månader, minst, att morgon och kväll gå och vrida varje flaska ett kvarts varv och samtidigt resa dem upp ett par grader i taget. Huamej, vilket jobb! Sen när väl fällningen är samlad i flaskhalsen så öppnas flaskan och skräpet far ut av trycket. Förr var det en rätt sölig historia, och mycket av det rena vinet försvann samtidigt, så nu har man kommit på att det går alldeles utmärkt att doppa flaskhalsen i kolsyreis. Då fryser jästfällningen men inte vinet, och det är bara den frusna proppen som far ut när flaskan öppnas. Men lite spill blir det naturligtvis, om inte annat så har ju fällningen tagit sin plats, och vem vill köpa en flaska som inte är full? Dessutom skulle vinet bli dåligt av så mycket syre i flaskan. Alltså måste den fyllas upp med annat vin. Och det är i det här skedet som det också bestäms om vinet ska vara torrt eller ha mer eller mindre sötma. Det vin som flaskan fylls upp med kan nämligen vara uppblandat med mer eller mindre mängd socker, som avgör det slutliga vinets söthetsgrad. Först därefter korkas flaskan igen med den speciella svampliknande korken och stålbygeln, som behövs för att inte hela härligheten ska ge sej iväg vid första bästa stöt. Inget dålig jobb!
Men det finns naturligtvis andra, enklare sätt att tillverka moussernade viner, det vanligaste vid sidan om den traditionella metoden är tankmetoden, där den andra jäsningen sker i stora tankar och därefter buteljeras vinet – för första och enda gången! – under tryck, så att inte alla bubblorna försvinner.
Men som sagt, en riktigt god Champagne kostar – och det är bara mousserande viner som kommer från vindistriktet Champagne som får kallas så – så goda ersättare är aldrig fel om man så där till lite halvvardagsfesterna vill bjuda på nån form av skumpa. Och då finns ett osvikligt kort till ett helt otroligt pris:
4 kommentarer:
Gud vilket jobb att göra bubblor på gammalt vis. Tänk vad folk slet förr i tiden.
Har du något tipps på bubbelvin som är tillverkat på det äldre sättet.
Tusen tack!!!
Men hur gör man nu då för att föra över utmärkelsen till sin egna blogg?
Champagne... mmm....
Kram
Monica
I wish I could drink wine but because of the meds I take for Lupus I can't. But sound great!
Tack så väldigt mycket för utmärkelsen - jag blir larvigt glad!
Mousserande vin är smumsigt, kanske har jag anledning att fira nästa vecka och då kanske... Kul att du skriver mer om vin, jag känner för första gången i mitt liv en liten spirande lust att lära mig mer.
Kram
Boel
Skicka en kommentar