MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

fredag 6 april 2007

Teknikens under

I går fick vi hem en GPS som vi köpt. Vi har länge tyckt det skulle vara kul och kanske rent av användbart att ha en sån mickapär, och inte verkade det så rysligt svårt att vare sej komma igång med eller använda en dylik. De är ju både vanliga och populära, minsann. Så med friskt mod packade vi upp detta teknikens under och började precis som sig bör med att läsa manualen. Undrar om det finns nån särskild utbildning för manualskrivare, så att det säkert blir obegripligt, det de skriver?

Hur som helst stod det sida upp och sida ner om hur man lägger in adresser - klart nyttig information i och för sig - och hur man hittar till närmnsta bensinstation eller köpcenter. Men hur få igång anordningen??? På näst sista sidan, precis före "felsök" kom det en liten, liten ruta om att man skulle ladda in medföljande cd i datorn och koppla ihop GPS'en med den för inladdning. Men sen då? Det hände just ingenting. Ja, bortsett från en massa envist återkommande felmeddelanden på datorskärmen om att nånting saknades. Bifogad hjälpknapp var inte heller till nån hjälp, 78 sidor med ett stort antal val av vad det nu var, på engelska, var snarare ytterligare ett irritationsmoment. Vi försökte och försökte på alla de sätt, tills Jan - som tyvärr inte är ett skvatt mer tekniskt bevandrad än vad jag är - upptäckte en knapp i storlek med ett knappnålshuvud som satt i ett hörn och inte gjorde nåt väsen av sej. Med små, små bokstäver stod det faktiskt power under den. Ok, kunde väl vara värt ett försök att trycka till den, och under över alla under, det började faktiskt hända grejer. Men inte nån lång stund. Ytterligare en mystisk ruta på datorskärmen och en rörlig rand på gps'en där det stod connecting, det var resultatet. Ja, connecting lät ju som om man borde låta den få mala på i fred, så vi återgick till andra näringar för ett slag. Nyfikenheten drev oss att titta till den med jämna mellanrum, men inget ytterligare hände. Till slut tröttnade vi och började dra ut lite sladdar. Och simsalabim dök det upp helt begriplig information i den lilla rackarens ruta om att den laddade! Mer väntan, som vi fördrev med att på tv se vad nytt som timats i välden. Plötsligt hörs en klar och tydlig röst som enträget försöker få oss att svänga till höger och sen fortsätta rakt fram mot Sergels torg! Inte visste vi hur det gick till, men tydligen har den kommit till liv. Nu ska vi ut med den till en öppen plats där den under 20 minuter i stilla ro och kontemplation ska söka kontakt med ett lämpligt antal sateliter. Därefter är det förutsagt att den ska kunna göra lite nytta. Ja, ja, den som lever får se.

I morgon ska vi till Malmö, och det vore ju ett lämpligt tillfälle att testa den. Det ska bli mycket spännande! Men en sak är säker, det är inte lätt att i dessa tider vara tekniskt alternativbegåvad! Den elektriska tandborsten hade vi i och för sej inga problem att få igång, och till och med vattenkokaren klarade vi galant, men där nånstans går gränsen för vår kapacitet. Här är det try and error som gäller fullt ut, och bara att hoppas att man av någon lycklig slump ska komma till nåt resultat. Och märkligt nog brukar det lösa sej till slut, men aldrig utan en massa hårslitande och fula ord.

Inga kommentarer: