MINA FAVORITER ALLA KATEGORIER!

M I N A F A V O R I T E R A L L A K A T E G O R I E R! / M Y F A V O U R I T E S!

Mina Favoriter

Lilypie - Personal pictureLilypie Fifth Birthday tickers

torsdag 13 mars 2008

Munskänkeri


Nu, äntligen, är vi igång med vinmässoarbetet! Förra året var Jan och jag inte med, hade ett sabbatsår, men nu har vi återgått till ordningarna. För nionde året är vi nu med i en vinmässogrupp, som kommer att jobba och slita = prova en massa läckra viner, för att så småningom välja ut ca 20 stycken att presentera vid årets vinmässa i Trollhättan. Det blir den sjuttonde i ordningen, ganska imponerande, eller hur?

Vi (Munskänkarna i Trollhättan) är uppdelade i tio grupper om 8 - 10 personer i varje grupp, som ska plocka ut ett tjugotal viner från ett område, eller i år från ett antal områden fördelade enligt alfabetet. Uppdelningsprincipen skiftar från år till år. Den grupp vi tillhör har U - Ö, vilket i praktiken innebär Ungern, Uruguay, USA och Österrike. Vi kommer att prova ett femtiotal viner och av dem plocka ut de tjugo bästa för att presentera på mässan. Ett hårt jobb :-)! Vi kommer att träffas ungefär var fjortonde dag och prova sex viner varje gång, poängsätta och till slut kunna välja ut de vi gemensamt tyckt varit bäst. På själva mässdagen - 25 oktober - blir det alltså tio montrar/grupper med vardera ca 20 viner = ungefär 200 viner för våra förväntade 2.500 besökare att välja och vraka och prova bland.

Det är helt otroligt kul, och kanske är själva resan roligast, när gruppen träffas, tittar, doftar, smuttar och diskuterar kvällens viner, för att till slut betygsätta dem. Och ett av de allra roligast monenten är själva betygsättningen. Det är helt otroligt hur vi uppfattar de olika vinerna olika! Jan tjatar fortfarande om att han inte kan begripa vad jag såg hos mitt favisvin för kvällen, som han i princip sågade vid fotknölarna. Men det var nåt så in i bänken läckert! Nr 87724 Riesling Kabinett 1981 från Wachau i Österrike. Hans favorit var nr 88154 Riesling Smaragd, från samma område. Det tyckte jag var kanonbra också, men inte som -81:an! Och en annan av deltagarna föll nästan i trans av ett vin som jag uppfattade som tämligen platt och ointressant. Ni skulle bara höra diskusionerna! Och som en bonus till allt det trevliga lär vi oss faktiskt en hel del om det/de vinområden vi har att fördjupa oss i.

Men något stickande har det inte blivit ikväll.

2 kommentarer:

Ann-Louise sa...

låter som en trevlig sysselsättning att variera stickningen med:)
Nästan så man blir sugen på att boka en hotellnatt i trollhättan till hösten...
Ha en bra dag!

Knit-Marie sa...

Förstår mig inte på vin...men på Trollhättan, vars torg jag cruisat runt många nätter medan man fortfarande kunde köra där.Ska iaf följa din blog både för stickning och i förhoppning om att kunna säga ett eller annat om vin eftersom jag alltsomoftast omges av kännare.